Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen 

 

Wat is dat nu precies en hoe werkt het?, we leggen het u stap voor stap uit en laten we beginnen bij het begin. In deze onderstaande video leggen we uit wat de gevolgen zijn van een niet ingeregelde installatie

 

Zie hieronder een korte fragment over waterzijdig inregelen

Radiatoren en vloerverwarming

Radiatoren en Vloerverwarming: Efficiënt Verwarmen van uw Woning

 

In veel woningen worden radiatoren, vloerverwarming of een combinatie van beide gebruikt om het huis te verwarmen. Vaak is er al een HR-ketel geïnstalleerd die, zonder dat men het beseft, te veel vermogen levert. Hierdoor kan de ketel eenvoudig de vereiste waterdruk en temperaturen in de installatie bereiken.

 

Een veelvoorkomend probleem is echter dat radiatoren dicht bij de cv-ketel of warmtepomp sneller opwarmen dan radiatoren die verder weg staan. Deze laatste voelen vaak minder warm of zelfs koud aan. Dit heeft te maken met de pomp in de cv-ketel of warmtepomp, die het cv-water door het systeem perst en zuigt. De aanvoerleiding bevindt zich meestal bovenin de radiator en de retourleiding onderin. Wanneer de radiator niet goed is gebalanceerd, komt het warme water bovenin binnen en vertrekt direct weer via de onderkant.

 

Het resultaat is dat de warmtepomp sneller reageert omdat het retourwater te warm terugkomt. Hierdoor gaat de warmtepomp minder warmte produceren (moduleren) en probeert met lagere waterdruk en temperatuur de installatie toch warm te houden.

 

Dit kan leiden tot een verminderde efficiëntie van de cv-ketel of warmtepomp, waardoor deze niet langer optimaal presteert Bovendien kan zowel de warmtepomp als de cv-ketel gaan pendelen, wat betekent dat ze voortdurend in- en uitschakelen. Dit verhoogt het energieverbruik en vermindert de levensduur van de apparatuur.

 

Hieronder ziet een korte impressie wat er gebeurt met een radiator welke niet is ingeregeld, u ziet heel goed dat het aanvoer water vrijwel meteen in de retour leiding verdwijnt, hierdoor komt uw radiator met een warmtepomp nooit op temperatuur

YouTube warmtebeeld


HR cv-ketel

Comfort van een Warmtepomp: Gevolgen voor Efficiëntie en Energieverbruik

 

Als radiatoren of vloerverwarming niet goed zijn gebalanceerd, kan dit leiden tot temperatuurproblemen in huis. Radiatoren verder van de warmtepomp ontvangen vaak minder warm water, omdat het water onderweg afkoelt. Dit geldt ook voor vloerverwarming met lange buizen: het duurt langer om deze ruimtes op temperatuur te krijgen en te houden.

 

Dit leidt tot een verminderd comfort, de ruimtes verder van de warmtepomp blijven kouder, waardoor bewoners de thermostaat vaak hoger zetten om een aangename temperatuur te bereiken. Dit maakt het binnenklimaat minder stabiel en comfortabel, vooral in de winter.

 

Daarnaast heeft dit onbalansprobleem invloed op de efficiëntie van de warmtepomp. Als het retourwater te warm is, werkt de warmtepomp minder efficiënt en schakelt hij vaker in en uit, een fenomeen dat pendelgedrag wordt genoemd. Hierdoor verbruikt de warmtepomp meer stroom dan nodig.

 

Bij installaties met zowel radiatoren als vloerverwarming kan dit probleem verergeren. Vloerverwarming vereist lagere watertemperaturen dan radiatoren, en als deze niet goed worden afgestemd, ontstaat er een nog grotere onbalans in het systeem.

 

Om dit te voorkomen, is een goede afstelling van de installatie noodzakelijk. Een hydraulische balans zorgt ervoor dat het warme water gelijkmatig door het hele systeem stroomt. Dit verbetert het comfort en verlaagt het energieverbruik, wat ook de levensduur van de warmtepomp ten goede komt.

Warmtepomp

Inzet van een (Hybride) Warmtepomp: Efficiëntie en Comfort

 

In de huidige tijd, waarin de stijgende energiekosten consumenten direct raken, is het verminderen van gasverbruik een belangrijk doel geworden. Een veel voorkomende oplossing die mensen overwegen, is de aanschaf van een warmtepomp. Het idee is simpel: door de installatie van een warmtepomp kan men het gasverbruik drastisch verminderen. Toch is het belangrijk om te beseffen dat een warmtepomp, of deze nu hybride of all-electric is, slechts één van de vele mogelijke oplossingen biedt. Het is echter essentieel om de beperkingen van een warmtepomp te begrijpen, zoals de tragere opwarmingstijd en het langzamer bereiken van de gewenste temperatuur. Dit is een inherent kenmerk van de werking van een warmtepomp.

 

Het Comfort van een (Hybride) Warmtepomp

 

Wanneer u gewend bent aan het comfort dat een HR-ketel biedt, verwacht u waarschijnlijk hetzelfde niveau van comfort van een warmtepomp. In de praktijk blijkt echter dat zowel temperatuur als waterflow een cruciale rol spelen in het efficiënt functioneren van een warmtepomp. Het vermogen van een warmtepomp is doorgaans lager dan dat van een traditionele cv-ketel, wat betekent dat radiatoren en vloerverwarmingssystemen aanzienlijk meer tijd nodig hebben om ruimtes op te warmen. Dit geldt des te meer voor installaties met lange leidingen, waar de warmteoverdracht nog langzamer verloopt.

 

In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat de installatie niet in staat is om de woning volledig op temperatuur te brengen. Dit kan leiden tot een hoog aantal draaiuren van de warmtepomp, frequent pendelgedrag (het constant in- en uitschakelen van de pomp), en uiteindelijk tot hogere elektriciteitskosten. Daarom is het van belang om bij de overstap naar een warmtepomp rekening te houden met het ontwerp en de afstelling van de installatie, zodat deze optimaal kan presteren zonder onnodig energieverbruik.

 

hieronder een voorbeeld van pendelgedrag van een warmtepomp, die zijn warmte niet kwijt kan

Moduleren van een cv-ketel/warmtepomp

Moduleren van een HR-ketel of Warmtepomp

 

Bij het moduleren van een HR-ketel of warmtepomp speelt waterzijdig inregelen een cruciale rol. Simpel gezegd, houdt dit in dat de retourtemperatuur van het water zo lang mogelijk laag blijft. Dit zorgt ervoor dat het aanvoerwater langer zijn warmte behoudt in de radiatoren of vloerverwarming. Hierdoor kan de warmtepomp of cv-ketel langer blijven draaien op een efficiënte manier, waarbij de warmte optimaal wordt afgegeven aan de installatie.

 

Dit proces draagt bij aan het verlagen van het toerental van de cv-ketel of warmtepomp, wat leidt tot een lager energieverbruik. Door de ketel of pomp op een lagere capaciteit te laten moduleren, wordt zowel gasverbruik (bij de cv-ketel) als elektriciteitsverbruik (bij de warmtepomp) verminderd. Het resultaat is een aanzienlijke besparing op energiekosten en een efficiëntere werking van het verwarmingssysteem. 

 

hieronder een voorbeeld van een warmtepomp waar de installatie in balans is, en daardoor een beter patroon laat zien

Waterzijdig in balans

Waterzijdig Inregelen: De Sleutel tot Efficiëntie en Comfort

 

Het antwoord op de vraag of waterzijdig inregelen de oplossing is, luidt volmondig: ja. Met waterzijdig inregelen wordt een balans gecreëerd in het verwarmingssysteem door het cv-water gelijkmatig over de radiatoren en vloerverwarmingsbuizen te verdelen. Dit zorgt voor een optimale warmteverdeling in uw woning.

 

In de praktijk betekent dit dat radiatoren of korte vloerverwarmingsslangen die dicht bij de HR-ketel of warmtepomp zijn geïnstalleerd, minder cv-water ontvangen. Tegelijkertijd krijgen radiatoren die verder weg liggen, of systemen met lange vloerverwarmingsslangen, juist meer cv-water. Dit voorkomt onbalans waarbij nabijgelegen radiatoren te warm worden en verder gelegen radiatoren nauwelijks op temperatuur komen.

 

Door deze waterzijdige balans ontstaat er een gelijkmatige warmteafgifte in het hele huis, waardoor het comfort merkbaar toeneemt. Bovendien kan het systeem efficiënter werken met lagere watertemperaturen, wat resulteert in een verlaging van zowel de gas- als stroomrekening. Met waterzijdig inregelen bereikt u dus zowel een comfortabel binnenklimaat als aanzienlijke energiebesparingen.

 

 

Hieronder een afbeelding met radiatoren hoe 95% van alle huishoudens eruit zien, deze zijn dus niet waterzijde ingeregeld 

 

Hieronder twee radiatoren welke waterzijzig zijn ingeregeld, je ziet een mooie overgang in kleur en dus ook in temperatuur 


CV-Installatie reinigen

Roest, Vervuiling en Bacteriegroei  in uw Cv-installatie: Wat U Moet Weten

 

Magnetiet, corrosie, oxidatie – allemaal andere benamingen voor roest – vormen een groot probleem in veel cv-installaties en kunnen leiden tot vervelende storingen en inefficiënties. Een van de gevolgen hiervan is een stijgende energierekening, veroorzaakt door verminderde prestaties van het systeem.

 

Net zoals een auto regelmatig onderhoud nodig heeft, waarbij de olie wordt ververst om de onderdelen soepel te laten functioneren, heeft ook uw cv-installatie zorg nodig. Oude olie kan voor wrijving zorgen en kleine metaaldeeltjes kunnen de motor beschadigen. Water vervult in uw cv-installatie dezelfde essentiële functie als olie in een motor: het zorgt voor een goede werking van de componenten.

 

Zowel uw huidige cv-ketel als warmtepomp bevatten microscopisch kleine ijzerdeeltjes die door het systeem circuleren. Bovendien kan een hoge pH-waarde, vaak veroorzaakt door het gebruik van Laag Temperatuur Verwarming, leiden tot bacteriegroei en verdere corrosie. Dit kan aanzienlijke schade toebrengen aan de ketel, warmtepomp, radiatoren en vloerverwarming. Om dergelijke problemen te voorkomen, is het essentieel om uw installatie regelmatig te reinigen alvorens over te gaan tot bijvoorbeeld waterzijdig inregelen.

 

Bij Klimaat Techniek Nederland🇳🇱 bieden wij een grondige reiniging van uw installatie met ons eigen, geavanceerde Powerflushing-systeem. Wilt u meer weten over hoe wij uw cv-installatie kunnen onderhouden en verbeteren? Bezoek dan onze website of klik op de knop hieronder voor meer informatie.

 

Monitoring

Monitoring van Warmtepompen

 

Sinds 2021 monitoren wij warmtepompen met een gemiddelde van 500 installaties per stookseizoen. Dagelijks houden wij deze installaties in de gaten, met speciale aandacht voor de opstartfase in oktober. In deze periode merken wij vaak dat installaties die niet correct zijn ingeregeld, pendelgedrag vertonen.

 

Dit fenomeen ontstaat omdat de warmtepomp bij hogere buitentemperaturen vaak te veel vermogen heeft, maar deze warmte niet efficiënt kan afgeven aan de installatie. Veel voorkomende oorzaken zijn een te kleine cv-installatie, een te klein buffervat, of zelfs het ontbreken van een buffervat. Dit resulteert in te heet retourwater, waardoor de warmtepomp frequent aan en uit schakelt, wat de efficiëntie en levensduur van het systeem kan verminderen.

 

Door onze monitoring kunnen wij niet alleen de instellingen optimaliseren voor uw woning, maar ook inzicht krijgen in het gedrag van uw warmtepomp in uw specifieke situatie. Dit stelt ons in staat om snel te identificeren wat goed functioneert en wat verbeterd kan worden.

 

Bent u geïnteresseerd in de monitoring van uw warmtepomp? Bezoek onze speciale pagina voor meer informatie of klik op de onderstaande knop om contact met ons op te nemen. Klimaat Techniek Nederland🇳🇱 biedt diverse oplossingen om u te ondersteunen.

 

Hoe gaat dit in de praktijk

Het waterzijdig inregelen in de praktijk

 

In de meeste huizen met bestaande radiatoren betekent waterzijdig inregelen het vervangen van de 'bestaande' radiatorkranen door 'instelbare' radiatorkranen en voetventielen. Dit zorgt ervoor dat de waterstromen optimaal kunnen worden ingesteld.

 

Voor woningen met oudere vloerverwarmingssystemen worden er vaak, in overleg, flowmeters toegevoegd om de waterstromen te optimaliseren. Veel moderne vloerverwarmingsverdelers zijn al voorzien van flowmeters, waarmee de waterstroom waterzijdig kan worden geregeld. Met deze flowmeters en instelbare kranen kunnen we de interne waterdoorlaat zeer nauwkeurig afstemmen.

 

Gebruik van warmtebeeldcamera's

 

Met behulp van een warmtebeeldcamera kunnen we de radiatorkranen of flowmeters bij je vloerverwarming nauwkeurig afstellen. Hiermee kunnen we de warmtestromen in je systeem exact volgen, wat ons in staat stelt ervoor te zorgen dat er overal evenveel verwarmingswater door elke radiator of vloerverwarmingsgroep stroomt.

 

In de praktijk betekent dit dat zelfs radiatoren of vloerverwarmingselementen die verder weg liggen van de warmtebron, goed op temperatuur blijven, zelfs bij lagere watertemperaturen. Dit zorgt voor een efficiënter en comfortabeler verwarmingssysteem.

 

Vloerverwarming en flowmeters

 

Bij oudere types vloerverwarming worden vaak, in overleg, flowmeters gemonteerd om de waterstromen nauwkeurig in te stellen. Veel bewoners hebben tegenwoordig al moderne verdelers, die vaak voorzien zijn van deze flowmeters. Deze helpen bij het optimaal waterzijdig inregelen van het systeem. Met flowmeters en instelbare kranen kunnen we de waterdoorlaat binnenin het systeem nauwkeurig afstemmen om een optimale warmtedistributie te bereiken.

 

Inregelen zonder instelbare kranen of flowmeters

 

Ook als je radiatoren nog zijn uitgerust met standaard kranen of je oudere vloerverwarmingsverdeler geen flowmeters heeft, kunnen we je installatie goed inregelen. Je bent dus niet verplicht om instelbare kranen of flowmeters te laten monteren.

 

Twijfel je of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op of stuur een WhatsApp-bericht naar +31850605737 met een foto van je radiator of vloerverwarming, dan kijken we graag met je mee naar de mogelijkheden.

 

Hieronder een voorbeeld links vloerverwarming met flowmeters en rechts een instelbare radiatorkraan 

Wat kost dit nu

Investering

 

Hoewel waterzijdig inregelen vaker niet dan wel wordt uitgevoerd, raden wij toch aan om deze investering in overweging te nemen. Bij de aanschaf van een nieuwe warmtepomp wordt er vaak grondig nagedacht, dus waarom zou deze belangrijke stap niet meegewogen worden?

 

Het is zonde om veel geld te investeren in een nieuwe HR-ketel of warmtepompinstallatie die niet volledig rendeert zoals verwacht mag worden.

 

Wat kost het om het echt goed te doen?

 

Radiatoren: Ons advies is om Heimeier type Eclips radiatorkranen met voetventielen te laten monteren. Een installateur rekent voor deze werkzaamheden (inclusief het leegtappen van de installatie, verwijderen van de oude kraan, monteren van de nieuwe kraan, vullen en ontluchten) gemiddeld €185,- per radiator.

 

Vloerverwarming: Bij oudere type vloerverwarmingsverdelers worden flowmeters geplaatst tussen de vloerverwarmingsslangen en de verdeler. De kosten hiervoor, inclusief arbeid, bedragen vaak €110,- per groep.

 

Nieuwe verdeler: U kunt er ook voor kiezen om een nieuwe verdeler te installeren die al voorzien is van flowmeters en instelbaar is voor HTV (hoge temperatuur verwarming) en LTV (lage temperatuur verwarming).

 

Het uiteindelijk waterzijdig inregelen: van de radiatorkranen gebeurt met behulp van warmtebeelden.

De kosten bedragen €50,- per radiator en €35,- per vloerverwarmingsgroep.

 

Wat kost het als je het minder nauwkeurig doet?

 

Radiatoren: Als we uitgaan van standaard radiatorkranen, Wij stellen de radiatoren vervolgens af met behulp van warmtebeelden en knijpen de aan- en retourleidingen van het systeem. Op deze manier kunnen we iedere radiator nauwkeurig afstellen, zonder dat er instelbare radiatorkranen nodig zijn.

 

Vloerverwarming: In plaats van flowmeters plaatsen we geen extra meters, maar finetunen we de afsluiters van de vloerverwarming door nauwkeurig de warmtebeelden te analyseren. Door continu de temperatuur per afsluiter te monitoren, zorgen we ervoor dat elke groep precies de juiste hoeveelheid water krijgt.

 

Het uiteindelijke waterzijdig inregelen van de radiatorkranen doen we behulp met warmtebeelden.

De kosten bedragen €50,- per radiator en €35,- per vloerverwarmingsgroep. 

 

Waarom wordt dit niet vaak gedaan

 

Het waterzijdig inregelen kost namelijk best veel tijd en energie en dus ook geld, installateurs hebben het vaak heel erg druk of hebben de expertise niet om het goed te doen. Wat als resultaat geeft dat de installateur het niet vaak aanbied. 

 

Klimaat Techniek Nederland🇳🇱 is voor u de juiste partij om uw installatie waterzijdig in te regelen, bij vragen neem contact op of stuur een WhatsApp naar +31850605737

 

Hieronder 4 filmpjes over waterzijde inregelen van radiatoren en vloerverwarming de laatste 2 filmpjes laten wij zien hoe dit in de praktijk werkt.


Wat vinden klanten van ons

Klanten zijn positief over waterzijdig inregelen! 'Gelijkmatige warmteverdeling en lagere energiekosten,' zegt een tevreden klant. Ontdek zelf de voordelen!

Wat vinden klanten van ons?

 

We begrijpen hoe belangrijk het is om te weten wat anderen van een product of dienst vinden. Daarom vragen we al onze klanten om hun mening over onze communicatie en service te delen. Gelukkig zijn de resultaten precies zoals we hadden gehoopt.

 

Neem gerust een kijkje op onze recensiepagina voor ervaringen over het waterzijdig inregelen van installaties, of klik op de knop hieronder om direct door te gaan.

 

Montageservice

Montageservice Waterzijdig inregelen

 

Het waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem moet uiteindelijk door een vakman worden uitgevoerd.

 

Maar door zelf de voorbereiding te doen, kun je aanzienlijk geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de radiatorkranen vervangen door instelbare kranen, of flowmeters plaatsen bij de vloerverwarmingsgroepen of zelfs een nieuwe vloerverwarmingsverdeler installeren. Dit zijn dure montage-uren die je kunt besparen door zelf aan de slag te gaan.

 

Als je ervoor kiest om zelf het een en ander te monteren, is het verstandig om eerst goed te informeren welke kranen en onderdelen je nodig hebt, zodat je goed voorbereid begint.

 

Wanneer je klaar bent met de montage, neem je contact met ons op. Wij stellen de kranen en flowmeters nauwkeurig voor je af met behulp van een warmtebeeldcamera, zodat je systeem optimaal rendement behaalt. 

 

Ga direct naar onze webpagina montageservice of druk op de onderstaande knop 

 

Multimedia kanalen

YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Youtube  Zie ons informatiekanaal op Facebook  Zie ons informatiekanaal op Tweakers 

  


contact met ons

Ontdek de voordelen van waterzijdig inregelen voor uw comfort en kostenbesparing. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en deskundig advies op maat.