Defrosting wat betekend dat nou?
Het is koud rond het vriespunt of daaronder vele Warmtepompen/Airconditioning systemen gaan dan in Defrost zoals we dat benoemen. Wat er gebeurt met deze kou en vocht in de lucht is het langzaam aan vriezen van de aangezogen (koude) buitenlucht door de achterzijde van de buitenmachine, deze koude vochtige lucht slaat neer en er ontstaat langzaam ijs vorming over de gehele achter en zijkant, je ziet dat de achterzijde langzaam wit gaat worden.
De ventilator krijgt er dan geen lucht meer door aangezogen en de temperatuur daalt enorm op dat moment
Natuurlijk proces:
Het aan vriezen van de buitenunit is normaal en is ook een natuurlijk proces welke 1x per uur tot wel eens 3x per uur kan voorkomen, om het ijs te doen smelten is er warmte nodig anders kan de buitenmachine helemaal dicht vriezen, vandaar de naam “Defrost” bij de meeste warmtepompen haalt hij de energie uit huis om het ijs te doen smelten ook bij de uw warmtepomp of airco.
Merk je dit thuis:
Heb je een warmtepomp en heb je voornamelijk vloerverwarming met evt een buffervat dan merk je het niet zo snel.
Heb je thuis vloerverwarming als bijverwarming of radiatoren maar geen buffervat, tja dan wordt het klimaat in huis misschien wat minder aangenaam en zou je het kunnen merken, maar meestal gaat dit wel goed mits het niet te lang koud blijft.
Heb je een airconditioning, dan zal de airco binnen vaker stil staan, en geen warme lucht blazen, daarbij hoor je vaker gepruttel omdat koudemiddel de buitenmachine moet ontdooien dit merk je wel direct in huis.
Wat kan ik aan dit proces doen:
Je kunt het proces een beetje vertragen door de aanvoer cv temperatuur van uw warmtepomp rond de 28-32 graden te houden, en zorgen dat je buitenmachine van de warmtepomp of airco wat beschut kan worden opgesteld, gelieve niet in de volle wind, dat is natuurlijk vragen om meer aan vriezen.
Ook een omkasting kan ervoor zorgen dat de koude-lucht minder snel kan worden weg geblazen en blijft zicht vaker ophopen in de kast.
Bij een airconditioning is het advies deze uit te schakelen als je dit als negatief ervaart, je merkt geen comfort verbetering dus kan je beter de airco helemaal uit zetten.
Is Defrost nou slecht voor je warmtepomp/airco
Ondanks dat het Defrosten een normaal proces is met koud en vooral vochtig weer houd er aub rekening mee dat je levensduur van de WP of Airco er niet altijd op vooruit zal gaan, We monitoren warmtepompen en airconditioning systemen en zien dat veel warmtepomp systemen met minimale vermogen de compressor er soms helemaal mee stopt en weer aan gaat.
Bedenk dat een compressor ongeveer 150.000 schakeling mee gaat, en als dit koude weer lang duurt en je 3-6 schakelingen per uur moet rekenen dan is dat een beste impact op het systeem.
Maar gelukkig zitten we in Nederland en bedenk ook dat koud en vochtig weer misschien 10 dagen in het jaar voorkomen, dus dat is ook nog te overzien, maar vervelend is het natuurlijk wel.
Maar helemaal voorkomen kan ook, maar dan moet je de Warmtepomp of airconditioning wel UIT zetten en je cv ketel of palletkachel of ander warmtebron de rest laten doen.
hieronder een filmpje wat er gebeurd als de warmtepomp in Defrost gaat.