Radiatoren of Convectoren

Radiatoren of Convectoren:

 

Een wedstrijd nou zeker niet, ook weer een belangrijk aandachtspunt zie ook vloerverwarming op deze link

 

Een radiatoren het meest toegepaste verwarming systeem in Nederland, de bekende radiator is gemaakt en bedacht voor hogere cv aanvoer en retour temperaturen de naam radiator komt het woord radiatie in voor of-te-wel stralingswarmte dit is voelbaar bij de radiator, maar een radiator heeft ook nog convectie, of-te-wel luchtstroom.

 

zie voorbeeld luchtstroom radiator

Hoog temperatuur verwarming

Hoog temperatuur verwarming

 

In de jaren '50 was het normaal dat het aanvoerwater van de kachel ongeveer 90 graden was en retour water 70 graden.

met deze temperaturen voel je echt heel goed de stralingswarmte, vanaf de jaren '60 was dit ongeveer 70/50 en pas vanaf de jaren '80 60/40, deze verandering komt doordat woningen beter geïsoleerd zijn en er minder warmte nodig is, ook de komst van HR ketels in de jaren 80 dragen bij aan lagere aanvoer temperaturen.

 

Nu is er een andere tijd aangebroken dat gas veel duurder is geworden, en dat mensen hier goed op gaan letten, dus worden er radiatoren dicht gezet in sommige kamers, en de cv ketel afgesteld op 50 graden aanvoer water.

 

Maar met 50 graden kan je de woning van de jaren 80 aardig op temperatuur houden, maar voor andere woningen weer niet, alles valt en staat met goede isolatie.

 

Hierdoor zie je dat mensen toch gaan kijken of ze de radiatoren kunnen vervangen voor vloerverwarming of met convectoren te gaan verwarmen.

 

Radiatoren vervangen een oplossing

Radiator vervangen voor een convector:

 

Mensen vervangen regelmatig een radiator voor een convector, waarom om juist warmte te willen voelen, als de cv water temperaturen zakken is de stralingswarmte en luchtstroom ook een stuk minder, een convector kan beter omgaan met lagere aanvoer temperaturen dan een radiator.

 

Een moderne convector is vaak bedacht voor wat lagere temperaturen 50/30 bijvoorbeeld.

Maar indien er een (hybride) warmtepomp gaat komen in de woningen worden deze temperaturen (50/30) eigenlijk al niet eens meer gehaald. Dat betekent dus simpel gezegd dat de delta T tussen aanvoer en retour zal kleiner gaat worden en de stralingswarmte en convectie warmte afneemt, een goed rendabele warmtepomp presteert het beste tussen de 28-35 graden aanvoer temperatuur.

 

Het wordt toch koud in huis

“Oeps Het wordt koud in huis”

 

We zien hierin vele koude klachten ontstaan omdat de capaciteit van de convectoren/radiatoren niet toereikend genoeg is om de warmte af te kunnen geven met deze lagere aanvoer temperaturen, ruimtes komen niet of moeizaam op temperatuur waardoor de warmtepomp maar hoger in temperatuur wordt afgesteld met alle nadelige gevolgen van dien, zoals rendementsverlies en veel kWh verbruik extra.

 

Simpel gezegd een radiator omwisselen voor een convector is niet zomaar gedaan.

 

Ventilatoren een uitkomst

Speedcomfort/Ventilatoren

 

Wat je zeker kunt proberen zijn kleine ventilatoren op je radiatoren/convectoren monteren, deze zuigen de warme lucht aan vanuit de radiator of convector, en blazen deze vervolgens de ruimte in, werking is tot een lucht temperatuur van 33 graden automatisch, maar zodra de temperatuur zakt onder de 33 graden doen ze niks meer, en moet je ze handmatig aanzetten.

 

Prima met radiatoren en convectoren waarbij de aanvoer watertemperatuur net boven de 35 graden komt, daaronder zijn ze helaas wat minder effectief.

 

Extra aandachtspunt

Waar moet je op letten:

 

Op lagere cv temperaturen verwarmen betekent ook meer volume door het systeem heen.

Zorg dat je wattage genoeg is voor lage temperaturen het liefst berekend op 35 graden aanvoer water.

 

3000watt van een bestaande radiator berekend op 70/50 betekend vaak een veel grotere in diameter convector tot gevolg als je uitgaat van 35/30.

 

Laat je daarom goed voorlichten verwarmen op convectoren kan prima mits goed berekend, anders worden het minder comfortabele winters.

 

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen:

 

Misschien een benaming welke je vroeger net zo vaak tegen kwam, maar juist nu met de opkomst van warmtepompen juist meer hoort.

 

Een belangrijk item, misschien wel èèn van de belangrijkste, wat houd dit nu precies in, in simpele bewoording, het in balans brengen van je cv water in het systeem, niet te veel en ook niet te weinig voor iedere radiator of vloerverwarmingsgroep de juiste hoeveel water, dat zorgt voor een balans, en dus veel rustiger verwarmen zonder al te veel energieverlies.

 

Dit kost tijd, en soms wat extra montagewerkzaamheden, we hebben daarom een hele webpagina gemaakt speciaal voor dit onderwerp.

 

Klik hieronder op de knop voor meer informatie over waterzijdig inregelen.

 

contact met ons

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over radiatoren en convectoren. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden