Wat is een warmtepompboiler en hoe werkt het?
We krijgen vaak vragen over de werking van een warmtepompboiler. Simpel gezegd, is een warmtepompboiler een geavanceerde boiler die een klein koelcircuit bevat, vergelijkbaar met de technologie van een koelkast. Waar een koelkast warmte onttrekt uit zijn binnenruimte om deze koel te houden, werkt een warmtepompboiler precies andersom: het systeem onttrekt warmte uit de omgevingslucht, buitenlucht of cv-water gebruikt deze energie om water efficiënt te verwarmen.
Op deze pagina leggen we u alles uit over de werking, voordelen en toepassingen van warmtepompboilers. We bespreken hoe het systeem energie bespaart ten opzichte van traditionele elektrische boilers en waarom het een duurzame keuze is. Met een warmtepompboiler haalt u warmte uit de lucht of water, en draagt u bij aan een milieuvriendelijker en kostenefficiënter warmwatersysteem.
Blijf lezen om te ontdekken waarom een warmtepompboiler een slimme investering kan zijn voor uw woning of bedrijf.
Wanneer kies je voor een warmtepompboiler
Onze doelstelling is langzaam van het gas af te gaan, je merkt het ook in de energie rekening dat gas prijzen enorm zijn gaan stijgen 50% tot 70% meer dan 3 jaar geleden, dus het loont de moeite eens te kijken voor een alternatief, zonder meteen de gasketel de deur te wijzen.
We moeten daarom een alternatief zoeken dan verwarmen op gas, dat is op dit moment stroom.
Voor verwarmen kun je kiezen voor een hybride systeem, of voor all-electric warmtepompen dit zijn allemaal warmtepomp systemen.
Voor tapwater hebben we een warmtepompboiler, dit is namelijk ook een warmtepomp alleen voor warmwater bedoeld.
Deze warmtepompboilers kunnen warmwater op een zėèr efficiënte wijze verwarmen.
Wilt u weten of een warmtepompboiler geschikt is voor u als gezin, klik dan hier voor meer informatie
Echter welke type warmtepompboilers zijn er op de markt?
Er zijn 2 type warmtepompboilers:
Type één met als bron ''lucht'' het meeste voorkomende warmtepompboiler systeem, deze boiler haalt warmte uit het woonhuis of buitenlucht, herkenbaar aan de 2 grote aansluitingen boven op de boiler.
Deze type warmtepompboiler onttrekt ventilatielucht of buitenlucht met behulp van een extra ventilator en gebruikt deze warmte om de boiler op te warmen. Dit vermindert de belasting van de compressor, waardoor deze minder hard hoeft te werken. Het toestel is voorzien van twee grote luchtaansluitingen om de ventilatiekanalen aan te sluiten.
Voordelen:
■ Warme ventilatielucht kan uit de woning worden gehaald in de winter, en in de zomer kan warme buitenlucht worden benut.
■ Het rendement is hoog en doorgaans beter dan dat van een cv-ketel.
■ Het tapwater wordt gemiddeld 52 graden Celsius in de winter en 60 graden Celsius in de zomer. (Bij de Auer edel Air 270+ltr) versie kan een spiraal worden aangesloten voor cv-water of een zonneboiler.
■ Het toestel bevat een RVS boilervat in plaats van staal, wat zorgt voor betrouwbaarheid en licht gewicht.
Nadelen:
■ De grootte van het toestel kan de montage bemoeilijken; de luchtinlaat- en uitlaatventielen moeten bovenop de boiler worden gemonteerd.
■ Het geluid van de warmtepomp en ventilator is hoorbaar tijdens hun werking. Bij het leegtrekken van de boiler kan het toestel harder moeten werken en meer lucht nodig hebben.
■ Als u geen ventilatiesysteem heeft, moeten er gaten worden geboord door de muur of het dak om de ventilatieaansluitingen te installeren.
Warmtepompboiler met bron 'water'
Een minder bekende, maar zeer efficiënte warmtepompboiler is het type dat warmte uit uw cv-water benut om tapwater te verwarmen. Dit systeem zorgt ervoor dat de compressor minder hard hoeft te werken. Deze warmtepompboilers zijn compacter en hebben geen extra ventilator aan boord. Ze maken gebruik van warmte uit het cv-circuit, wat bijzonder effectief is in de winter door de hoge massa en temperatuur van het water, die doorgaans boven de 30 graden ligt.
In de zomer is dit systeem ook efficiënt, maar iets minder dan in de winter, omdat het cv-systeem geen extra warmte levert. Het cv-water heeft in de zomer een stabiele temperatuur, gemiddeld tussen de 20 en 24 graden, en dit systeem draagt bij aan een stukje topkoeling in de zomer maanden voor je vloerverwarming
Voordelen:
■ Er is geen ventilator ingebouwd, waardoor het geluidsniveau aanzienlijk lager is. Daarnaast zijn er geen ventilatieopeningen op de boiler, wat het toestel compacter maakt.
■ Het tapwater wordt gemiddeld 60 graden Celsius in de winter en 55 graden Celsius in de zomer.
■ Het toestel bevat een RVS boilervat in plaats van staal, wat zorgt voor betrouwbaarheid en lichtgewicht.
Nadelen:
■ Als uw woning in de winter niet wordt verwarmd door een cv-ketel of warmtepomp, kan deze boiler niet worden gemonteerd.
■ De cv-leidingen en warmtepompboiler moeten dicht bij elkaar worden geplaatst voor een optimale werking.
Welke warmtepompboiler kiezen?
Bij ons ligt de vraag meestal op de warmtepompboiler met bron 'water'. Dit type boiler is de meest populaire keuze om verschillende redenen:
■ Eenvoudige installatie: Deze warmtepompboiler kan vaak moeiteloos worden gemonteerd in vrijwel elk type woning. U bent niet afhankelijk van een ventilatiesysteem of buitenlucht, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigt.
■ Verlaagd geluidsniveau: Het geluidsniveau van deze boiler is veel lager dan bij modellen die gebruik maken van lucht. Dit draagt bij aan een rustige en comfortabele woonomgeving.
■ Consistente prestaties: De warmtepompboiler met bron 'water' biedt betrouwbare prestaties zonder de hinder van fluctuerende buitentemperaturen. In tegenstelling tot luchtgebonden warmtepompen, profiteert u van een stabiele werking ongeacht de buitentemperatuur.
■ Makkelijke montage: Door de eenvoud van het systeem verloopt de installatie vaak vlotter, wat de totale kosten en tijd voor installatie kan verlagen.
Bovendien zijn onze warmtepompboilers uitgerust met een RVS boilervat. Dit materiaal staat garant voor betrouwbaarheid, duurzaamheid, en lichtgewicht, wat de levensduur van de boiler verlengt en onderhoud vergemakkelijkt.
Als u op zoek bent naar een efficiënte, stille en betrouwbare oplossing voor uw warmwaterbehoefte, is de warmtepompboiler met bron 'water' een uitstekende keuze.
Geluid Warmtepompboiler
Beluister hier het geluid van een warmtepompboiler met ''lucht'' als bron op 1 mtr afstand
Beluister hier het geluid van een warmtepompboiler met ''water'' als bron op 1 mtr afstand
Aandachtspunten
Overweeg een upgrade naar een duurzame warmwateroplossing en ontdek hoe een warmtepompboiler uw energiekosten kan verlagen en tegelijkertijd een positieve bijdrage kan leveren aan het milieu. Een warmtepompboiler biedt vele voordelen, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten waarmee u rekening moet houden voordat u de overstap maakt.
Op deze pagina vindt u een uitgebreide gids over de aandachtspunten bij het kiezen van een warmtepompboiler. We leggen precies uit waar u op moet letten, van installatievereisten en compatibiliteit tot operationele overwegingen en onderhoud. Door goed geïnformeerd te zijn, kunt u de beste keuze maken voor uw situatie en genieten van een efficiënte en duurzame warmwateroplossing.
Van de benodigde ruimte en technische specificaties tot mogelijke besparingen en milieu-impact, wij van Klimaat Techniek Nederland🇳🇱 bieden u alle informatie die u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te nemen. Lees verder om meer te leren over de verschillende aspecten van het installeren en gebruiken van een warmtepompboiler.
COP/SCOP
Wanneer u een warmtepompboiler overweegt, zult u vaak de termen COP (Coefficient of Performance) en SCOP(Seasonal Coefficient of Performance) tegenkomen in brochures en technische specificaties. Fabrikanten benadrukken vaak het belang van de COP-waarde, maar wat betekenen deze termen nu precies? En hoe bepalend zijn ze voor uw keuze?
COP is een maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp bij een specifieke belasting, terwijl SCOP de efficiëntie over een heel seizoen weerspiegelt. Beide waarden geven aan hoeveel warmte er wordt geleverd ten opzichte van de verbruikte energie, maar ze bieden verschillende inzichten in de prestaties van het systeem onder diverse omstandigheden.
Om u te helpen begrijpen wat COP en SCOP precies inhoud en hoe ze uw keuze voor een warmtepompboiler kunnen beïnvloeden, hebben we een speciale webpagina ingericht. Hier leggen we in detail uit wat deze waarden betekenen, hoe ze worden berekend en welke rol ze spelen bij het kiezen van de juiste warmtepompboiler voor uw behoeften.
Bezoek onze pagina om alles te leren over COP en SCOP en maak een weloverwogen keuze op basis van de meest relevante informatie voor uw situatie.
Subsidie
Voor elke warmtepomp kunt u als particulier in een bestaande woning een subsidie ontvangen, afhankelijk van het vermogen van het systeem. Het subsidiebedrag varieert en is bedoeld om de investering in een warmtepomp financieel aantrekkelijker te maken.
Voor specifieke informatie over de subsidiemogelijkheden en de bedragen die u kunt ontvangen, kunt u de relevante subsidiegidsen raadplegen of contact met ons opnemen voor persoonlijk advies.
Kijk op onderstaande knop hoeveel subsidie u kunt krijgen voor de warmtepomp.
YouTube/Facebook
Zie ons informatiekanaal op Youtube over Warmtepompen
Zie ons informatiekanaal op Facebook over Warmtepompen